24h online

Cześć,

Jesteś poza Polską?

Przykro nam, ale ze względów prawnych ten materiał jest dostępny tylko na terenie Polski.

Partyjne nominacje na stanowiska w państwowych spółkach

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Władza zagarnia przestrzeń publiczną, a zawłaszcza państwowe spółki, deleguje tam ludzi bez kompetencji i doświadczenia, rekomendacją jest partyjna legitymacja – tak grzmieli politycy obecnej władzy, gdy byli w opozycji. Optyka zmienia się jednak wraz z wygranymi wyborami i teraz już może nie wszystko wypada, ale… wszystko można. Lista oryginalnych nominacji jest coraz dłuższa i mimo, że suweren wolałby mieć w państwowych spółkach fachowców, to jednak władza wie lepiej. Media donoszą przykładowo o Małgorzacie Sadurskiej, która z szefowej Kancelarii Prezydenta ma trafić do zarządu PZU.

To może być jeden z najbardziej spektakularnych transferów z polityki do biznesu w ostatnich miesiącach.

Jak donosi Polska Agencja Prasowa, szefowa Kancelarii Prezydenta szykuje się do przejęcia funkcji w państwowym gigancie ubezpieczeniowym – PZU. Pensja na tym stanowisku może sięgać nawet 90 tys. zł miesięcznie. Tyle zarabiał w zarządzie PZU i PZU Życie Andrzej Jaworski, były poseł PiS i znajomy Małgorzaty Sadurskiej, który zrezygnował ze stanowiska w maju.

Czytaj także: Była żona posła PiS napisała do niego psalm

Według wyliczeń Wirtualnej Polski i OKO.press, na państwowej posadzie w rok został milionerem. Podobnie jak inny były poseł PiS, Maks Kraczkowski. W zarządzie PKO BP może zarabiać rocznie prawie półtora miliona złotych. Ale i tak najlepiej ma przyjaciel Jarosława Kaczyńskiego, były poseł i minister Wojciech Jasiński. W największym polskim koncernie zarabia (łącznie z premiami) ponad trzy miliony złotych rocznie. Do Orlenu trafił też były poseł PiS Marcin Mastalerek, ale jego zarobki jako dyrektora nie są znane.

Co ciekawe, każdy z nich krytykował nepotyzm i kolesiostwo w czasach rządów koalicji PO-PSL.

Opozycja nie ma złudzeń. Spektakularne biznesowe nominacje byłych polityków PiS to tylko wierzchołek góry lodowej.

(„24 godziny”)

pis

pieniądze

pzu

małgorzata sadurska

politycy

rząd

prawo i sprawiedliwość

polityka

zarobki

Redakcja 24 godziny
date_range 6 czerwca 2017 schedule 20:41
Wojciech Wencel wkracza do szkół, zdetronizował m. in. Witkacego!
Ulubiony poeta prawicy pod lipą Adama Federa

Rewolucja w szkolnictwie stała się faktem. Niektórzy uczniowie odetchną z ulgą – z listy obowiązkowych lektur szkolnych znikną m. in. Bruno Schulz, Józef Conrad czy Witkacy. Zastąpią ich jednak inni twórcy, a wśród nich... Wojciech Wencel, którego twórczość budzi sporo kontrowersji. Podoba się jednak partii rządzącej, a prezydent wręczył mu nawet nagrodę „Zasłużony dla Polszczyzny”. Los licealistów nie pozostaje obojętny Adamowi Federowi, który postanowił przyjrzeć się sprawie.

Redakcja 24 godziny
date_range 22 sierpnia 2017 schedule 13:53