24h online

Cześć,

Jesteś poza Polską?

Przykro nam, ale ze względów prawnych ten materiał jest dostępny tylko na terenie Polski.

Macierewicz zostanie odwołany ze stanowiska?

PO złoży wniosek o wotum nieufności

Wniosek o wotum nieufności wobec szefa Ministerstwa Obrony Narodowej Antoniego Macierewicza zostanie złożony 21 kwietnia – zapowiedział Szef Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna.

Przewodniczący Platformy zapewnił, że podpisy pod wnioskiem o wotum nieufności wobec Antoniego Macierewicza zostały już zebrane. Wszystkie niezbędne dokumenty mają zostać złożone w najbliższy piątek.

O tym, że Platforma Obywatelska będzie chciała doprowadzić do odwołania szefa MON poinformował 13 kwietnia wiceszef PO Tomasz Siemoniak (który, kierował tym resortem za poprzedniego rządu).

Czytaj także: Resort obrony bez Macierewicza?

Siemoniak zaapelował wtedy do prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego o odwołanie Macierewicza ze stanowiska – chociaż uprawnienia w tym zakresie mają prezydent i premier.

To nie pierwszy wniosek o wotum nieufności wobec szefa MON. Wcześniejszy został odrzucony 5 lipca minionego roku.

(wprost.pl)

pis

MON

wotum nieufności

antoni macierewicz

Grzegorz Schetyna

Platforma Obywatelska

opozycja

Redakcja 24 godziny
date_range 20 kwietnia 2017 schedule 20:35
Kwaśniewski: nie konstytucja jest problemem, a to że rządzący ją łamią
Były prezydent w Nowa TV

– Moim zdaniem dzisiaj klucz do przyszłości Polski jest po stronie opozycji – mówił w Nowa TV Aleksander Kwaśniewski. – Czy zobaczymy twarze, którym będzie można zaufać i które będą „osobami nadziei” na to, że można odsunąć PiS od władzy i rządzić lepiej oraz przywrócić te wartości, które są w tej chwili gwałcone – dodał były prezydent.

Redakcja 24 godziny
date_range 23 czerwca 2017 schedule 10:06