24h online

Cześć,

Jesteś poza Polską?

Przykro nam, ale ze względów prawnych ten materiał jest dostępny tylko na terenie Polski.

Macierewicz zostanie odwołany ze stanowiska?

PO złoży wniosek o wotum nieufności

Wniosek o wotum nieufności wobec szefa Ministerstwa Obrony Narodowej Antoniego Macierewicza zostanie złożony 21 kwietnia – zapowiedział Szef Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna.

Przewodniczący Platformy zapewnił, że podpisy pod wnioskiem o wotum nieufności wobec Antoniego Macierewicza zostały już zebrane. Wszystkie niezbędne dokumenty mają zostać złożone w najbliższy piątek.

O tym, że Platforma Obywatelska będzie chciała doprowadzić do odwołania szefa MON poinformował 13 kwietnia wiceszef PO Tomasz Siemoniak (który, kierował tym resortem za poprzedniego rządu).

Czytaj także: Resort obrony bez Macierewicza?

Siemoniak zaapelował wtedy do prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego o odwołanie Macierewicza ze stanowiska – chociaż uprawnienia w tym zakresie mają prezydent i premier.

To nie pierwszy wniosek o wotum nieufności wobec szefa MON. Wcześniejszy został odrzucony 5 lipca minionego roku.

(wprost.pl)

pis

MON

wotum nieufności

antoni macierewicz

Grzegorz Schetyna

Platforma Obywatelska

opozycja

Redakcja 24 godziny
date_range 20 kwietnia 2017 schedule 20:35
Biedroń: liderzy opozycji są, ale trzeba „grać na różnych fortepianach”
Prezydent Słupska w „Teraz ja!”

Prezydent Słupska nie miał wątpliwości, czy w naszym kraju są osoby, które mogłyby za sobą pociągnąć tłum i nadają się na liderów opozycji. Wskazywał m.in. na Władysława Frasyniuka, Borysa Budkę (PO) czy Kamilę Gasiuk-Pihowicz (Nowoczesna). Jak dodał, sam trzyma się z dala od parlamentu. – W Sejmie dzieją się rzeczy, które z demokracją dzisiaj mają niewiele wspólnego – podkreślił Robert Biedroń w Nowa TV.

Redakcja 24 godziny
date_range 24 lipca 2017 schedule 12:27